Hive Oyun Kuralları


OYUNUN AMACI
Oyunun amacı rakibi durdurmaya çalışırken aynı zamanda rakibin kraliçe arısını çevrelemektir. Kraliçe arı senin ve rakibinin taşları ile karışık bir şekilde çevrelenebilir. Rakibin kraliçe arısını ilk çevreleyen oyuncu oyunu kazanır.
Hazırlık
Her oyuncu bir renge ait 11 taşa sahiptir ve onları oyun alanına yerleştirir.

 





OYUN BAŞLANGICI
Maça başlayacak oyuncu masanın merkezine kendi elindeki taşlardan birini yerleştirir ve sonraki oyuncu uç uca gelecek şekilde bu taşın yanına kendi taşını koyar. Daha sonra oyuncular sırayla istedikleri taşları oyun alanına koymaya devam ederler.

Yerleştirme
Masaya taş eklemek istediğinizde kendi taşınızın bitişiğine yeni taş ekleyebilirsiniz.

Rakibin taşına bitişik bir alana taşınızı koyamazsınız.

Tüm taşları masaya koymadan oyunu kazanabilirsiniz. Masaya konan taşları geri alamazsınız.





HAREKET

Oyun Alanı
Oyun taşlarını koyduğunuz alan kovan olarak adlandırılır.
Kraliçe Arınızı Yerleştirme
Kraliçe arınızı oyun başladıktan sonra ilk dört el içerisinde oyun alanına koymak zorundasınız. Eğer ilk üç el arınızı oyun alanına koymadıysanız dördüncü el koymanız zorunludur.
Hareket
Kraliçe arınızı yerleştirdikten sonra (yerleştirmeden değil) masa üzerindeki taşlarınızı hareket ettirmeye başlayabilirsiniz. Her böceğin kovanda (oyun alanında) kendine has bir hareket yolu vardır. Hareket ettirdiğiniz taş rakibin ya da sizin taşlarınızla bağlantılı bir yere taşınabilir.
Not: Tüm parçalar birbirine bağlantılı olmak zorundadır. Bazı durumlarda taşınız iki taş arasında köprü görevi görür ve bu durumda taşı hareket ettiremezsiniz.





 TAŞLAR ve HAREKETLERİ

Kraliçe Arı


Kraliçe arı yalnızca bir boşluk ilerleyebilir. Hareketi kısıtlı olsa bile doğru zamanda yapılan yer değişikliği rakibin planlarını ciddi şekilde bozabilir.





Böcek



Böcek kraliçe arı gibi sadece bir boşluk ilerleyebilir. Kraliçe Arının aksine aynı zamanda diğer taşların üzerine hareket edebilir.
Üzerine hareket ettiğiniz taş rakibin ya da sizin taşınız olabilir. Üstünde olduğunuz taş hareket edemez ve rakibin taşının üzerindeyseniz o hane sizin taş renginiz olarak sayılır. Erişilmesi zor olan yerlere bu taşla ulaşabilirsiniz. Rakibin böceğini engellemenin tek yolu kendi böcek taşınızı onun taşının üstüne hareket ettirmektir. Maksimum dört taş yüksekliğine hareket edebilirsiniz.
Not: Oyun alanına bu taşı ilk yerleştirirken diğer taşlar gibi yerleştirebilirsiniz. Bir taşın üzerine direk böceğinizi koyamazsınız.





Çekirge


Çekirgeler diğer canlılar gibi kovanın çevresinde hareket etmez. Bunun yerine düz bir sıra boyunca önüne gelen ilk boşluğa sıçrar. Önünde boşluk varsa o tarafa sıçrayamaz, arada en az bir taş olması gerekmektedir.
Ulaşılması zor olan yerlere ulaşarak iyi bir avantaj sağlar.





Örümcek


Örümcek bir elde 3 taşlık mesafe katedebilir. Hareket ettiği yol taşların çevresindendir ve taşlarla temas halinde olmalıdır.





Asker Karınca


Asker karınca oyun alanı çevresinde limitsiz bir şekilde hareket etme özelliğine sahiptir. Bu hareket özgürlüğü bu taşı en değerli taşlardan biri yapar.





Top Böceği


(Bu taş standart oyunda yoktur, isteğe bağlı olarak oyuna dahil edilebilir.)
Top böceği bir boşluk hareket eder, ama aynı zamanda özel bir yeteneği vardır ve hareket yerine bunu kullanabilirsiniz.
Özel yeteneği kendisine bitişik olan taşınızı oyun düzeni bozulmayacak şekilde üzerinden atlatarak çevresindeki herhangi bir boşluğa hareket etmesini sağlamaktır. Bitişiğinde rakip taşı olsa bile taşınızı taşıyabilirsiniz.

Oyun kuralları gereği taşların bitişik olması gerektiği için bu gibi durumlarda oyun alanını bölmemek için hareket izni olmayabilir. Aynı şekilde bazı istisnai durumlarda özel yeteneğini ve hareketini yapamayacağını göz ardı etmeyin.
Ayrıca bok böceği tarafından taşınan herhangi bir parçanın bir sonraki elde hiç hareket edemeyebileceğini düşünerek hamlenizi yapmaya dikkat edin.





Kısıtlamalar
Bir Kovan Kuralı
Oyundaki taşlar her zaman birbiri ile bağlanmış olması gereklidir. Hiçbir zaman bir taşı diğer taşlardan ayrı kopuk bir şekilde bırakamazsınız.


Rakibin önemli taşlarını hareket edemez duruma sokmaya çalışarak stratejik pozisyonlara taşlarınızı taşıyarak bu kuralları lehinize kullanabilirsiniz.






Hareket Özgürlüğü

Taşlar sadece kayar şekilde hareket edebilirler. Bir taşın çevresi sarılı ise bu durumda hareket edemeyebilir.
Aynı şekilde seriye bağlı fakat ortaya giremeyecek kadar yol olan durumlarda da hareket edemezsiniz.

 Tek istisna taşınızın tırmanıp aşağı inme özelliği ya da sıçrama özelli olmasıdır. Bu özellikler çekirge ve böcek taşlarında vardır.


Hiçbir taşınız oyun alanının boş bir kısmına taşlarla bağlantısız kısmına hareket edemez.
Oyunu ilk kez oynayacak birine, bir taşın oyun alanına koyulma kurallarını ve ilk koyduğu taştan sonra rakip taşın rengine temas etmeden, kendi taşlarına temas edecek şekilde taşlarını yerleştirmesi gerektiğine dikkat ederek oynamasını anlatın.





Beraberlik Durumu
Oyun alanına koyacak taşınız kalmadıysa ve rakibe karşı hamle yapamayacak pozisyonda iseniz kendi arınızı çevreleyene ya da farklı bir şekil alana kadar oyun bu şekilde devam eder.
Fakat iki rakipte oyunu kaybetmemek adına sürekli aynı taşı aynı hamle ile ileri geri oynamaya başlamış ise bu durumda beraberlik ilan edilerek maça yeniden başlanır.






Turnuva Kuralları

Turnuva kurallarına oyun kurallarının dışında tek bir kural eklenebilir.
Bu kural her oyuncunun ilk elde kraliçe arısını oyun alanına koyma kuralıdır.
Bu kural beraberlik ihtimalini minimum düzeye düşürür.





Oyunu Nereden İndirebilirim?

Boka basarak hazırlamış olduğum oyun kurulumunu indirebilirsiniz.









Oyun kuralları kendi çevirimdir.
Erkin Azcan

Yorumlar

  1. evde kendimiz yapmak için taşların fotoları var mı ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder